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dc.contributor.authorFuentes, L. (Lidia) 
dc.contributor.authorSánchez-Conde, F.J. (Francisco Javier) 
dc.contributor.authorLago-Rouco, M.J. (María Jesús) 
dc.contributor.authorIglesias-Estévez, J. (José) 
dc.contributor.authorPazos, G. (Gema)
dc.contributor.authorLinares, F. (Fátima)
dc.date.accessioned2012-03-14T11:40:54Z
dc.date.available2012-03-14T11:40:54Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0214-8358
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10508/525
dc.description.abstractDuring one month, paralarvae of common octopus (Octopus vulgaris) were fed 3 different diets: (1) Artemia sp. enriched with Isochrysis galbana (AI) complemented with sand eel (Hyperoplus lanceolatus) flakes (AH); (2) Artemia sp. enriched with crushed marine zooplankton (AZ); and (3) Artemia sp. cultured with Isochrysis galbana and further enriched with the microalga Nannochloropsis sp. (AN). The highest dry weight (1.6179±0.3861 mg) was registered with the AN diet and the best average survival (67.0%) with the AZ diet. Considering the highest dry weight obtained, the moderate high survival and the fact that with this diet it was possible to attain the adult stage, the AN diet was the most appropriate. The reasons for the best result in growth observed with AN are discussed as: (1) the combination of docosahexaenoic acid (DHA) provided by Isochrysis galbana and the high eicosapentaenoic acid (EPA) content present in Nannochloropsis sp.; (2) the fact that the higher protein/lipid ratio of this diet improves the final dry weight of the paralarvae; and (3) the fact that Nannochloropsis sp. could inhibit the harmful microflora growth in the rearing tank. Regarding nutritional aspects, DHA content per se is not the only determinant factor for growth and survival of O. vulgaris paralarvae, but the presence of a high protein/lipid ratio and a high phospholipid content in the diet could possibly explain the better quality and strength of the paralarvae.
dc.description.abstractParalarvas de pulpo común (Octopus vulgaris) fueron alimentadas, durante un mes, con tres dietas diferentes: (1) Artemia sp. enriquecida con Isochrysis galbana (AI) complementada con laminillas de lanzón (Hyperoplus lanceolatus) congelado (AH); (2) Artemia sp. enriquecida con zooplancton marino congelado (AZ) y (3) Artemia sp. cultivada con Isochrysis galbana y posteriormente enriquecida con la microalga Nannochloropsis sp. (AN). El peso seco más alto (1.6179±0.3861 mg) fue registrado con la dieta AN y la mejor supervivencia media (67.0%) con la dieta AZ. La dieta AN fue la más apropiada teniendo en cuenta el peso seco más alto, la supervivencia moderadamente elevada y el hecho de que con esta dieta fue posible alcanzar el estadio adulto. Se discuten las causas del mejor resultado de crecimiento observado con AN: (1) la combinación de DHA proporcionada por Isochrysis galbana y el alto contenido en EPA presente en Nannochloropsis sp.; (2) el ratio proteínas/lípidos más elevado de esta dieta puede mejorar el peso seco final de las paralarvas; y (3) es posible que Nannochloropsis sp. inhiba el crecimiento de microflora dañina en el tanque de cultivo. Con respecto a los aspectos nutricionales, el contenido en DHA per se no es el único factor determinante para el crecimiento y supervivencia de paralarvas de O. vulgaris, pero la presencia de un ratio proteínas/lípidos alto y un elevado contenido en fosfolípidos en la dieta podría determinar la mejor calidad y fortaleza de las paralarvas.
dc.language.isoenges_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Españaes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/es_ES
dc.subjectOctopus vulgarises_ES
dc.subjectParalarvae rearinges_ES
dc.subjectGrowthes_ES
dc.subjectSurvivales_ES
dc.subjectProtein/lipides_ES
dc.subjectDHAes_ES
dc.subjectEPAes_ES
dc.subjectCultivo de paralarvas
dc.subjectCrecimiento
dc.subjectSupervivencia
dc.subjectProteínas/lípidos
dc.titleGrowth and survival of Octopus vulgaris (Cuvier 1797) paralarvae fed on three artemia- based diet complemented with frozem flish flakes crushed zooplankton and marine microalgaees_ES
dc.typearticlees_ES
dc.identifier.bibliographicCitationScientia Marina, 75 (4). 2011: 771-777*
dc.relation.publisherversionhttp://www.icm.csic.es/scimar/index.php/secId/6/IdArt/4031/
dc.publisher.centreCentro Oceanográfico de Vigoes_ES
dc.identifier.doi10.3989/scimar.2011.75n4771


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